Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Що робити з продуктами харчування, які залишилися у квартирі, будинку чи підвалі і контактували з водою під час затоплення?

Що робити з продуктами харчування, які залишилися у квартирі, будинку чи підвалі і контактували з водою під час затоплення?

Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!

① Потрібно позбутися продуктів:

☛ з незвичним запахом, кольором чи текстурою
☛ у звичайній, не захищеній від води, упаковці
☛ у картонній упаковці
☛ з негерметичною кришкою
☛ консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування)
☛ консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки

❗️ Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

❗️ Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

② Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

☛ вимити все гарячою водою з мийним засобом
☛ промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами
☛ облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо

③ Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

☛ видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності
☛ очистіть поверхню від бруду та мулу
☛ помийте упаковки гарячою мильною водою
☛ ополосніть її чистою безпечною водою
☛ промийте окропом
☛ додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
☛ ці консерви потрібно спожити якомога швидше

☝️ Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.

Інформація від #МОЗ