Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Як замовити дублікат свідоцтва про народження?

Як замовити дублікат свідоцтва про народження?

Свідоцтво про народження – це перший документ, який людина отримує у своєму житті. І цей документ відіграватиме важливу роль не тільки до тих пір, поки людина отримає паспорт громадянина України, а й у подальшому.

Свідоцтвом про народження підтверджуються родинні зв’язки, а це може знадобитися в багатьох випадках, наприклад під час перетину кордону, оформлення пенсії із втрати годувальника або спадкування майна за законом.

Сьогодні в умовах, коли доводиться тікати від війни, як ніколи часто трапляється багато випадків втрати людьми свідоцтва про народження. Водночас є можливість отримати повторне свідоцтво про народження. Для цього є два шляхи.

По-перше, Ви можете вернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до центру надання адміністративних послуг, заповнити відповідну заяву в паперовому вигляді, додати копії необхідних документів, сплатити державне мито в розмірі 51 копійка й отримати свідоцтво.

Зверніть увагу, що відповідну заяву можна подати до будь-якого зазначеного органу незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника.

По-друге, заяву можна подати через сервіс електронних послуг «Дія». Для цього необхідно:

  • авторизуватися на порталі «Дія»
  • знайти «Послуги» та вибрати «Довідки й витяги»
  • вибрати потрібний документ
  • вказати, для кого документ і причину повторної видачі
  • вибрати, де заберете документ
  • сплатити послугу
  • підписати заяву Дія.Підписом або іншим КЕП

На свідоцтвах про народження, що повторно видаються, робиться відмітка «Повторно». Свідоцтво підписується керівником органу, що його видав, та засвідчується печаткою такого органу.

Важливо! Свідоцтво про народження, яке видане повторно, має таку ж юридичну силу, як і документ, який був отриманий вперше.

******

Консультативно-правова допомога постраждалим від війни, зокрема особам з інвалідністю надається в рамках реалізації проєкту «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги населенню, постраждалому від війни в Україні», який реалізує ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Позначки: