Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Безкоштовна мамографія для українок у Польщі

Безкоштовна мамографія для українок у Польщі

Понад 15 мільйонів жінок у всьому світі хворіють на рак молочної залози, який займає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок.

Серед факторів ризику, які можуть спровокувати виникнення раку молочної залози:

  • тютюнопаління та зловживання алкоголем
  • тривале використання гормональної контрацепції
  • малорухливий спосіб життя
  • дефіцит вітаміну Д
  • ожиріння
  • цукровий діабет
  • генетична схильність
  • менструальні розлади

Попередити своєчасне виявлення раку молочної залози можна. Для цього необхідно кожних півроку проходити профілактичні огляди та раз у два роки – мамографію. Також потрібно не забувати, що найпростішим методом профілактики є регулярне самообстеження грудей.

Профілактична мамографія дозволяє виявити рак грудей на ранній стадії розвитку, коли він не дає жодних симптомів.

У рамках програми NFZ українки, які перебувають у Польщі, можуть безкоштовно пройти мамографію. Скористатись простим, неінвазивним і ефективним способом виявлення раку молочної залози зможуть жінки віком від 45 до 74 років, які мають безкоштовне медичне страхування або PESEL з актуальним статусом UKR.

Охочі можуть пройти це обстеження безкоштовно в спеціальних мамобусах, які курсують у малих і великих містах Польщі за загальнодоступним розкладом.

Перевірте, коли мамобус прибуде у ваше місто, або зв’яжіться з установою, яка виконує програму. Обстеження займає всього кілька хвилин.

Ви можете пройти тестування без направлення, якщо:

  • Вам від 45 до 74 років
  • Ви не проходили мамографію в рамках профілактики протягом останніх 2 років
  • Ви закінчили 5 років хірургічного лікування раку молочної залози і зараз проходите ад’ювантну гормональну терапію (ГТ) – тестування рекомендується кожні 12 місяців
  • Ви завершили лікування раку молочної залози та 5-річний процес моніторингу після лікування – огляд рекомендується проводити кожні 12 місяців

Із собою потрібно мати документ, який засвідчує особу.

Корисні контакти для онкохворих у Польщі

1. Національний інститут онкології у Варшаві.

В інституті діє онкологічна гаряча лінія для україномовних мешканців. Для отримання інформації про онколікування та лікувальні процедури можна звернутися за номером +48 22 546 20 00. Спочатку треба подзвонити і передати номер (польський). Потім Вам зателефонує людина, яка володіє українською мовою.

2. Фонд «Алівія» (Alivia Onkofundacja) надає допомогу громадянам України зі злоякісними пухлинами. Телефон: +48 22 266 03 40; імейл: onko_ukraine@alivia.org.pl

3. Телеплатформа First Contact 800 137 200. Тут українки можуть отримати медичну консультацію (не тільки онкологічну); електронний рецепт; електронне направлення; електронний лікарняний. Телеплатформа First Contact доступна з понеділка до п’ятниці з 18°° до 8°°; у суботу, неділю та інші святкові дні – протягом доби.

4. Цілодобова лінія довіри Національного фонду здоров’я, яка надає інформацію пацієнтам кількома мовами, зокрема польською та українською: 800 190 590.

5. Мобільний застосунок LikarPL.

Матеріал створений за підтримки EnableMeUkraine

Позначки: