Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Про дострокове призначення пенсії батькам, які виховали дитину з інвалідністю

Про дострокове призначення пенсії батькам, які виховали дитину з інвалідністю

Мати дитини з інвалідністю або тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, за дотримання певних умов може достроково вийти на пенсію за віком.

Скористатися зазначеним правом можна за таких умов:

  • виховання такої дитини до досягнення нею шестирічного віку
  • жінка повинна досягти віку п’ятдесяти років
  • страховий стаж жінки повинен становити не менше ніж 15 років

Звертаємо увагу, що за вибором матері або в разі її відсутності, таким правом може скористатися також батько дитини з інвалідністю або тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, за умови, що батько здійснював виховання такої дитини до досягнення нею шестирічного віку.

Але в такому разі законодавство вимагає, щоб у батька страховий стаж був не менше ніж 20 років та вік не менше 55 років.

У разі виникнення додаткових питань щодо реалізації права на дострокове призначення пенсії можна звернутися на гарячу лінію Пенсійного фонду України за телефонами: 0 800 503 753, 044 281 08 70.

*******

Консультативно-правова допомога постраждалим від війни, зокрема особам з інвалідністю надається в рамках реалізації проєкту «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги населенню, постраждалому від війни в Україні», який реалізує ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Позначки: