Перейти до вмісту
  • Оновлено
Контрольно-пропускний пункт з прапором Сполучених Штатів та написом 2024

🤲 Приїзд до США

Щоб приїхати до США українці можуть податися на програму «Єднаймося для України» (Uniting for Ukraine). «Єднаймося для України» це спрощена програма для отримання громадянами України гуманітарного паролю (дозволу на в’їзд) в США. Програма може дати Вам змогу приїхати до США на строк до 2 років. Упродовж цього часу ви також матимете право працювати у США.

За цією програмою українці називаються бенефіціарами. Для того, щоб подати заявку на участь у програмі Uniting for Ukraine, у вас має бути у США хтось, хто зможе підтримувати вас під час вашого перебування у країні. Таку особу називають помічником або спонсором.

Податися на програму можуть громадяни України з чинним українським паспортом (або найближчі родичі), які жили в Україні до 11 лютого 2022 року включно і яким довелося покинути дім через війну. Для цього вам потрібно перебувати поза межами США та мати спонсора у США. Вам також доведеться пройти перевірку благонадійності, заповнити анкету та виконати медичні вимоги та умови.

До найближчих родичів у цій процедурі належать чоловік або дружина, партнер у цивільному шлюбі та діти віком до 21 року. Діти віком до 18 років можуть подорожувати за цією програмою лише в супроводі одного з батьків або законного опікуна. Якщо дитина прямує до батьків, які вже перебувають на території США, вона може подати заяву на участь у програмі гуманітарного пароля згідно зі звичайною процедурою.

Помічник або спонсор — це особа, яка готова подати заяву про Вашу участь у цій програмі. Він повинен довести, що може надавати вам фінансову та іншу допомогу впродовж 2 років. Він повинен мати легальний статус і мешкати у США.

Помічником може бути:

  • громадянин США;
  • особа, яка постійно живе у країні на законних підставах (власник грін-карти);
  • неіммігрант, який має законний статус;
  • особа, яка отримала притулок, біженець або користувач гуманітарного пароля;
  • особа, яка має тимчасовий захисний статус (TPS);
  • особа, яка користується захистом від депортації (DED);
  • учасник програми відтермінованих заходів щодо дітей-іммігрантів (DACA).

Помічник повинен:

  • довести, що у нього є фінансові ресурси, щоб підтримувати вас упродовж усього часу вашого перебування у США;
  • пройти перевірку благонадійності та анкетних даних.

Якщо ви не маєте такого помічника, скористайтеся ресурсом Welcome Connect для пошуку людини, яка стане вашим спонсором.

Зареєструватися на сайті Welcome Connect

Як подати документи?

Особи, які беруть участь у програмі «Єднаймося для України», повинні мати фінансову підтримку в Сполучених Штатах. Для ініціації процесу спонсор в США електронно подає Декларацію про фінансову підтримку, форму I-134,  до USCIS через онлайн-портал «myUSCIS».

Подати форму І-134

Після цього федеральні органи США перевірять спонсора з метою захисту від експлуатації та зловживань, а також гарантування того, що бенефіціар може вас фінансово підтримати.

Після того, як спонсор продемонструє достатню фінансову підтримку та буде схвалений американською стороною, український бенефіціар отримає електронний лист від USCIS про те, як створити обліковий запис у «myUSCIS» та інструкції щодо подальших кроків. Український бенефіціар повинен буде підтвердити свою біографічну інформацію в «myUSCIS» та виконання всіх вимог.

У рамках підтвердження кваліфікаційних вимог у своєму обліковому записі «myUSCIS» особи, які хочуть отримати дозвіл на подорож до США через процес «Єднаймося для України», повинні підтвердити попередню вакцинацію проти кору, поліомієліту та COVID-19. Якщо вони раніше не були вакциновані, особам потрібно буде отримати першу дозу необхідних вакцин, перш ніж отримати дозвіл на подорож до Сполучених Штатів.

Усі особи віком від двох років повинні пройти медичне обстеження на туберкульоз, включаючи тест на вивільнення гамма-інтерферону (IGRA), протягом двох тижнів після прибуття до Сполучених Штатів.

Після виконання усіх вимог українці отримають сповіщення на свій обліковий запис «myUSCIS» з підтвердженням того, чи мають вони право в’їжджати до Сполучених Штатів для отримання гуманітарного паролю. У разі схвалення цей дозвіл дійсний протягом 90 днів. При цьому, українці мають особисто владнати питання авіасполучення в США. Громадянам України необхідно буде відповідати іншим вимогам Центрів контролю за захворюваннями США (CDC) щодо подорожей, включаючи тестування на COVID-19 перед від’їздом.

У разі схвалення гуманітарного паролю по цій програмі, ви отримаєте дозвіл на в’їзд в США строком до двох років та з правом подання документів на працевлаштування в США.

Інформація про програму «Єднаймося для України» (англійською мовою)

Якщо ви отримали пароль у Сполучених Штатах, після прибуття вам потрібно буде виконати наступні дії:

  • повідомити свою фактичну адресу через 30 днів;
  • пройти медичне обстеження впродовж 90 днів;
  • подати заявку на отримання дозволу на роботу;
  • подати заявку на картку соціального забезпечення за Формою I-765 або через Службу соціального забезпечення США.

Подати заявку на отримання дозволу на роботу (Форма І-176)

Сайт Служби соціального забезпечення США

Відповідно до умов програми вам не потрібна Форма I-765 для того, щоб почати працювати у США. Ви можете використовувати свою форму I-94, поки чекаєте на схвалення або картку соціального забезпечення. Вам також не потрібно сплачувати комісію за форму.

Додаткова інформація про Форму І-94

Якщо Ви змінюєте місце свого перебування у США, Ви маєте повідомити про будь-які зміни адреси упродовж 10 днів після переїзду.

Змінити адресу

Міністерство національної безпеки може прийняти рішення припинити дію Вашого пароля за певних обставин, наприклад, якщо Ви порушите ті чи інші закони США.

🤲 Тимчасовий захист

Сполучені Штати Америки продовжили ще на півтора роки термін дії статусу тимчасового захисту (Temporary protected status, TPS) для громадян України у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. Термін дії статусу продовжено з 20 жовтня 2023 року до 19 квітня 2025 року. Також DHS розширив програму тимчасового захисту, дозволивши приєднатися до неї українцям, які проживали у США станом на 16 серпня 2023 року.

Статус тимчасового захисту дозволяє громадянам інших країн жити і працювати у США. Таке право отримують громадяни країн, які постраждали від природних катаклізмів або військових конфліктів. Втім, цей статус не надає право постійного проживання, громадянства чи будь-якого постійного імміграційного статусу.

Статус особи, що користується тимчасовим захистом (TPS), є формою імміграційного статусу для осіб, які вже знаходяться у Сполучених Штатах. TPS призначений для осіб, які не можуть повернутися до своєї батьківщини через небезпеку, таку як збройний конфлікт або екологічна катастрофа.

Якщо ви маєте TPS, ви можете:

  • законно перебувати на території США протягом певного часу
  • звернутися за дозволом на працевлаштування в США
  • звернутися за дозволом на поїздки за межі США
  • отримати захист від затримання та депортації

Ви не зможете користуватися привілеями TPS до тих пір, поки ваша заява не буде схвалена. TPS тимчасовий. Він не дає вам статусу постійного мешканця, громадянства чи будь-якого постійного імміграційного статусу.

Хто може подати заяву?

Громадяни України або особи без громадянства, які проживали в Україні тривалий час до приїзду в США. Також ви можете подати заяву, якщо, починаючи з 16 серпня 2023 року, ви проживали лише в США, або ви не залишали територію США з 20 жовтня 2023 року.

Ви не відповідаєте критеріям для отримання статусу, якщо скоїли певні злочини.

Як подати заяву?

Щоб подати заяву на отримання статусу TPS для осіб з України, потрібно заповнити Форму І-821. Ви можете подати свою заяву онлайн чи надіслати поштою до USCIS.

Заповнити Форму І-821

Ви маєте надіслати документи, що підтверджують вашу особу, громадянство та дату в’їзду.

Перелік документів

Якщо ви вперше подаєте заяву на отримання статусу TPS, вам треба буде сплатити збір. Якщо ви не можете сплатити збір, ви можете клопотати про звільнення від його сплати збору.

Калькулятор зборів

Важливо подати заяву якомога швидше. Вам можете подати заяву до 19 квітня 2025 року, але це також останній день дії статусу TPS для громадян України.

Дозвіл на проїзд

Дозволи на проїзд видаються людям зі статусом TPS. Такий дозвіл називається розширеним паролем. За ним співробітники імміграційної служби бачать, що вам дозволено виїжджати за межі та повертатися до США. Ви можете подати заяву на дозвіл на проїзд, заповнивши Форму І-131.

Заповнити форму для дозволу на проїзд

🏠 Житло

Українці, які отримали гуманітарний пароль у США після 1 жовтня 2023 року не можуть претендувати на соціальні послуги з розселення і муситимуть шукати житло самостійно.

Є різні способи знайти житло у США:

  • знайти короткочасне житло
  • зняти квартиру або дім
  • купити квартиру або дім

Короткочасне житло це місце, де ви проживаєте деякий час — від декількох днів до 6 місяців. Це може бути готель, квартира або будинок спільного користування, кризові притулки, участь у програмі тимчасового житла. І притулки, і тимчасове житло надають місце для проживання бездомним людям. Перехідне житло також пропонує допомогу в пошуку довгострокового місця проживання. Ваш імміграційний статус не впливає на те, чи можете ви залишитися в будь-якому з них.

Велика кількість людей в США знімають квартири або будинки. Ви можете орендувати приміщення у приватного власника, або компанії з управління нерухомістю. Зазвичай власники житла просять такі документи:

  • Заяву про ваш дохід, роботу та попередні житлові ситуації. Також можуть запитати ваш номер соціального страхування, щоб перевірити ваше минуле та кредитну історію.
  • Договір оренди, якщо ваша заява прийнята. Це юридичний контракт між мешканцями і власником нерухомості. Ви погоджуєтеся на числа термін оренди, ціну і умови оренди. Договір зазвичай триває один рік.

Далі ви оплачуєте заставу та орендну плату за перший місяць і можете заселятися.

Більшість людей в США є власниками житла. Люди зазвичай використовують допомогу агентів з нерухомості для пошуків житла, яке вони хочуть купити. Для купівлі житла власники отримують кредит, або іпотеку.

Інструкція з купівлі від агенції “Житло для біженців”

Сайти для пошуку орендованого житла:

Інші ресурси для пошуку житла та отримання пільг на житло:

💲 Фінансова допомога

Українці, які мають гуманітарний пароль у США строком дії з 24 лютого 2022 року по 30 вересня 2023 року, мають право на державну допомогу та соціальні послуги. Це стосується учасників програми Uniting for Ukraine.

Усі інші українці, які отримали гуманітарний пароль у США після 1 жовтня 2023 року, не матимуть права на послуги розселення та державну допомогу.

Ви можете подати заяву на отримання державної фінансової допомоги, продуктової допомоги, допомоги для сімей з дітьми через ваше місцевий відділ охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Адреси відділів охорони здоровʼя та соціального забезпечення

🩺 Медицина

Будь-яка людина, незалежно від наявності страхування має право звернутись за допомогою до державної лікарні, однак це не безкоштовно. Тому перед поїздкою до США варто придбати страховий поліс.

Українці, які прибули до США за програмою “Єднання заради України” мають право оформити медичне страхування за державною програмою Medicaid. Страхування надасть Вам можливість відвідувати лікарів безкоштовно. Заявку можна подати через управління Medicaid у регіоні, де Ви проживаєте.

Medicaid – це програма охорони здоров’я, яку пропонує ваш штат. Програма передбачає страхування людей похилого віку та осіб з інвалідністю, дітей, вагітних жінок та малозабезпечених сімей.

Більше інформації про Medicaid

Окремо існує програма медичного страхування для дітей — CHIP. Вона передбачає безкоштовне або недороге медичне страхування дітей. Це актуально для сімей, дохід яких є більшим за той, що дає право на Medicaid. У деяких штатах CHIP поширюється на вагітних жінок.

Більше інформації про CHIP

Негромадяни США, зазвичай мають право на Medicaid і CHIP, якщо вони відповідають правилам щодо рівня доходів і проживання в штаті.

До осіб, кваліфікованих як негромадяни належать:

  • Власники грін-карти (законні постійні резиденти)
  • Біженці та шукачі притулку
  • Іммігранти з Куби/Гаїті
  • Іноземці, яким надається гуманітарний дозвіл на в’їзд і тимчасове перебування в США
  • Негромадяни чоловіки/дружини, діти чи батьки, які є жертвами насильства
  • Жертви торгівлі людьми та їхні чоловіки/дружини, діти, рідні брати чи сестри, батьки

Багато осіб, які кваліфіковані як негромадяни, включаючи власників грін-карти, можуть подати заявку на Medicaid через 5 років після отримання кваліфікованого імміграційного статусу. Біженцям і особам, які отримали притулок, не потрібно чекати 5 років. У 21 штаті дітям і вагітним жінкам не потрібно чекати 5 років, щоб отримати покриття CHIP.

Перелік штатів, де не потрібно чекати на страховку CHIP

Невідкладна допомога Medicaid доступна для українців, які не вважаються «кваліфікованими негромадянами», але відповідають усім іншим вимогам щодо доходу та статусу резидента штату. Іммігранти без документів можуть отримати невідкладну допомогу Medicaid. Невідкладна допомога Medicaid оплачує екстрені послуги, включаючи госпіталізацію.

Для людей з інвалідністю, людей літнього віку від 65 років та людей з різними хворобами доступна федеральна програма охорони здоровʼя Medicare. Це федеральна програма охорони здоров’я, однак вона працює лише для громадян США та власників грін-карт. Страховка Medicare є безкоштовною для людей, які оплачували внески принаймні протягом 10 років.

Більше інформації про Medicare

Якщо у вас немає медичного страхування, є медичні центри та клініки, які пропонують безкоштовне або недороге медичне обслуговування. Постачальники медичних послуг не зобов’язані запитувати ваш імміграційний статус і не зобов’язані повідомляти про це. Вам не може бути відмовлено в медичній допомозі через ваш статус.

Послуги у клініках можуть відрізнятись, але можуть включати:

  • Первинну медичну допомогу
  • Допологовий догляд за вагітними жінками
  • Лабораторні аналізи
  • Щеплення
  • Стоматологічне обслуговування
  • Служби психічного здоров’я
  • Фізіотерапію
  • Скерування до вузьких спеціалістів
  • Безоплатні або низьковартісні рецепти на ліки.
  • Постійний догляд за хронічними захворюваннями, такими як діабет, хвороби серця та астма

Знайти громадський медичний центр у вашому штаті

Знайти клініку у вашому штаті

Ресурси для отримання психологічної допомоги

  • 2-1-1 directory — ресурси з психологічної допомоги у вашому місті чи за вашим індексом
  • HRSA Health Center Locator — список цетнрів, які надають загальну медичну допомогу та психологічну допомогу
  • Immigrants Rising Mental Health Connector — психологічна допомога для молоді
  • Inclusive Therapists — список психологічних консультаційних сервісів
  • Center for Victims of Torture — психологічні сервіси та підтримка  в Арізоні, Джорджії та Мінесоті для постраждалих від війни та тортур
  • Coalition for Immigrant Health — сервіси для підтримки психічного здоровʼя імігрантів в Ілінойсі

Як оформити інвалідність у США?

Передусім вам потрібно звернутися до Управління соціального страхування (Social Security Administration). Це організація в США, яка виплачує майже всі державні пенсії та допомоги. Звертайтеся до управління допомоги уряду штату, у якому перебуваєте, або до найближчого управління з переселення біженців.

Знайти найближчий центр Управління соціального страхування

Заяву отримання допомоги по інвалідності можна подати двома способами:

1. Подати заяву онлайн.

2. Зателефонувати за безкоштовним номером 1-800-772-1213, щоб записатись на прийом у місцевому відділенні Social Security або призначити прийом по телефону для подання заяви.

Співбесіда для подання заяви на отримання допомоги з інвалідності займає близько однієї години. Якщо ви призначите прийом, вам буде надіслано початковий комплект документів, який допоможе вам підготуватися до співбесіди для подання заяви на отримання допомоги з інвалідності.

Перелік документів

Обробка такої заяви може зайняти від трьох до п’яти місяців. Для подання заяви на отримання допомоги по інвалідності вам потрібно буде заповнити заяву на отримання пільг Social Security.

Подати заяву на отримання пільг

Крім основної заяви на отримання допомоги по інвалідності, вам потрібно буде заповнити й інші форми. Одна форма призначена для збору відомостей про ваше захворювання та про те, як воно впливає на вашу здатність працювати. Інші форми дають лікарям, лікарням та іншим медичним працівникам, які лікували вас, дозвіл надсилати нам відомості про ваше захворювання.

Коли відомство штату винесе рішення у вашій справі, ви отримаєте лист, де буде вказано розмір допомоги та датою початку її виплати. Якщо вашу заяву буде відхилено, у листі буде роз’яснено причини винесеного рішення, а також процес його оскарження, якщо ви з ним не погоджуєтесь.

Необхідні документи для оформлення пенсії

👩‍🏫 Освіта

Дитячий садок

Навчання в дитячому садку не є обовʼязковим в США.

Раннє дитяче навчання включає у себе дитячий садок та дошкільне навчання. Вік для початку може відрізнятися в залежності від місця. Садочок можно розпочати через декілька місяців після народження дитини. Дошкільне навчання можно розпочати з 2 років.

Зазвичай ви повинні платити за садочок та дошкільне навчання. Завдяки програмі Head Start program ви можете знайти безкоштовне дошкільне навчання для малозабезпечених родин.

Дізнатися більше про безкоштовне дошкільне навчання

Школи

Діти можуть безкоштовно відвідувати державні школи від дитячого садочку до 12-го класу середньої школи. Уряди міста, штату чи федеральний уряд фінансують державні школи, тому вам не потрібно платити.

Закон про освіту говорить, що кожен має право на безкоштовну освіту. Вам не потрібно бути громадянином США або мати статус постійного законного проживання для того, щоб зареєструвати свою дитину в школі. Залежно від школи, вам доведеться заплатити за деяке шкільне приладдя, матеріали та заходи.

Державні школи пропонують уроки з математики, читання, письма, суспільствознавства, мистецтва та природничих наук. В деяких школах учні можуть навчатися іноземним мовам. Деякі пропонують навчання професійно-технічним навичкам, такі як деревообробка чи косметологія.

У США існують рівні освіти. У США навчання у державній школі починається у віці від 4-6 років і триває до 16-18 років.

Деякі державні школи пропонують спортивні програми. Школи відрізняються одна від одної; деякі спеціалізуються на якомусь навчальному предметі чи мистецтві.

Існують школи з інклюзивним навчанням, в яких учні, що потребують спеціальної освіти, інтегруються в класи. Також є державні школи, які пропонують курси для учнів з обмеженим знанням англійської мови.

У США малозабезпечені учні можуть отримати сніданок і обід безкоштовно або за низькими цінами. Школи надсилають заявки на шкільне харчування на початку кожного навчального року. Але ви можете подати заявку в будь-який час протягом навчального року. Вам потрібно буде надіслати свою заявку до вашої школи чи до шкільного округу.

Подати заявку на шкільне харчування

Як записати дитину в школу?

Рік народження вашої дитини та місце, де ви проживаєте, визначають, до якої школи буде ходити ваша дитина. Завжди краще зателефонувати або відвідати школу, щоб переконатися, що ця інформація правильна. Деякі школи вимагають, щоб ви записали свою дитину на прийом до того, як реєструвати.

Пошук місцевої школи

Кожен шкільний округ має власні форми, коли ви реєструєте свою дитину до школи. Ви можете знайти форму на веб-сайті шкільного округу. Ви також можете піти до школи і поговорити з секретарем школи. Необхідні документи можуть включати:

  • Документ, що підтверджує місце проживання в районі школи. Це означає, що ви повинні доказати, що ви живете у своєму будинку чи квартирі. Прикладами підтвердження проживання є підписаний договір оренди квартири, виписка з банку або рахунок за комунальні послуги з адресою. Це для того, щоб показати, що ви живете по сусідству зі школою.
  • Підтвердження віку. Наприклад, свідоцтво про народження або паспорт з днем народження дитини.
  • Щеплення або інші медичні документи. Ці вимоги відрізняються в залежності від шкільного округу.
  • Ваш дохід. Якщо ви не заробляєте певну суму грошей, ваша дитина може отримати безкоштовний обід або обід за зниженою ціною.

Якщо ваша дитина погано володіє англійською мовою, скажіть про це школі під час реєстрування. Школа запитає, якими мовами ви розмовляєте вдома. Школа може записати вашу дитину до програми двомовної освіти. Цей тип програми тимчасовий, поки ваша дитина вивчає англійську.

На веб-сайті шкільного округу чи у класного керівника буде список необхідного шкільного приладдя. Рюкзаки, зошити, ручки, олівці та швидкозшивачі є найпоширенішими витратними матеріалами. Список може бути різним залежно від віку.

Шкільне приладдя може коштувати дорого. Є організації, які пропонують допомогу:

Більшість шкільних округів забезпечують транспорт, щоб дістатися до школи. Якщо ви живете недалеко від школи, школа може очікувати, що ви зможете ходити пішки або їздити на велосипеді. На сайті шкільного округу буде інформація про автобуси та транспорт. Він підкаже, де чекати автобус і о котрій годині автобус буде на зупинці. Зверніться до секретаря школи щодо інформації про транспорт.

Якщо у вас виникнуть складнощі, ви можете звернутися на Гарячу лінію підтримки освіти: (800) 308-2145.

Вища освіта

Якщо ви збираєтеся вчитися чи працювати у США, вам може знадобиться оцінка ваших документів про освіту, диплома з додатком. Якщо ви хочете розпочати освіту у США, ви повинні показати яку освіту ви отримали. Оцінку документів про освіту можуть проводити такі організації:

Також вам можуть знадобитися результати тестів зі знання англійської мови. GED і HiSET — це тести, які дозволяють перевірити, чи володієте ви такими ж знаннями, як той, хто закінчив середню школу в США. Коли ви складете іспит, ви отримаєте диплом про середню освіту.

Більше інформації про тестування GED і HiSET

DHS передбачив пільгу для студентів з України, які навчаються в США і перебувають в країні за візою F-1. Студенти можуть запитувати дозвіл на працевлаштування, працювати більшу кількість годин та зменшити навантаження у навчанні, не втрачаючи візу протягом дії тимчасового захисту.

Дізнатися більше про пільгу для студентів з України

Після отримання свідоцтва про закінчення старшої школи, учні можуть піти у коледж. Для цього потрібно оформити заяву на вступ ще протягом навчання у школі. Навчання в коледжі зазвичай платне, навіть у державних коледжах. Однак якщо вам потрібна фінансова допомога з оплатою коледжу чи університету існують стипендії та різноманітні гранти на навчання.

Обрати коледж або університет

Стипендії, гранти та програми для безкоштовного навчання в коледжі або університеті в США

👩‍💼 Робота

Дозвіл на працевлаштування видається людині зі статусом TPS. Він називається EAD (Employment Authorization Document). Якщо ви маєте такий дозвіл, працедавець бачить, що вам дозволено працювати у США.

Ви можете подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування, заповнивши Форму І-765.

Заповнити форму І-765

Варто подавати заяву на отримання дозволу на працевлаштування одночасно з заявою на статус TPS. Одночасне заповнення обох форм може пришвидшити отримання вами EAD. Ви також можете подати заяву пізніше.

Деякі українці, що мають гуманітарний пароль не повинні чекати на схвалення форми I-765, щоб працювати в США. Ваша непрострочена форма I-94 може бути доказом того, що ви можете працювати перші 90 днів на своїй роботі. Після того, вам необхідно показати документ про дозвіл на роботу (EAD) та необмежену картку соціального страхування.

Вимоги до українців, які не повинні чекати на схвалення форми І-765

Документи для отримання картки соціального страхування

Якщо ви отримали гуманітарний пароль США до оголошення програми «Uniting for Ukraine» і термін вашого перебування в США з гуманітарних причин вже був подовжений, ваш дозвіл на роботу також може бути подовжений на 1 рік.

Найпопулярнішими веб-сайтами для пошуку роботи є:

Центри працевлаштування пропонують безкоштовну допомогу з пошуком роботи. Вони також пропонують такі послуги, як консультування з питань працевлаштування, допомога з резюме тощо.

Роботодавці, які пропонують вакансії з медичним страхуванням, оплачують значну частину витрат на медичне страхування. Працівник оплачує певну частину витрат на медичне страхування. Деякі пропонують різні програми медичного обслуговування. Працівники також можуть включити свою дружину та дітей у свої програми медичного страхування за додаткову плату.

У деяких випадках, коли ви залишаєте роботу, ви можете продовжити своє страхування за допомогою державної програми під назвою COBRA. COBRA доступна для команд з 20-ти або більше співробітників, та триває лише протягом короткого періоду часу. Можливо, вам доведеться сплачувати весь обсяг внесків самостійно.

Уряд США пропонує безкоштовні онлайн-навчання та програми працевлаштування.

  • Apprenticeship.gov — можливість отримати оплачуваний досвід роботи в різних галузях.
  • H1B Гранти на Тренування Майстерності — допомога в працевлаштуванні в галузях, що розвиваються.
  • Job Corps — загальнонаціональна програма навчання для людей віком від 16 до 24 років.
  • YouthBuild — навчальні та освітні програми для молоді з груп ризику віком від 16 до 24 років.
  • CareerOneStop — можливості працевлаштування та навчання.

☝️ Корисні контакти

Посольство України в США

Адреса: 3350 M Street N.W., Washington D.C., 20007, USA

Телефон:

  • консульські питання
    +1-202-349-2920
  • Гаряча лінія Посольства (виключно у разі загрози життю, затримання чи загибелі громадян України)
    +1-202-322-2616
  • Цілодобова лінія
    +1-202-349-2963

Факс:

  • +1-202-333-0817

e-mail:

  • загальна пошта emb_us@mfa.gov.ua
  • консульські питання consul_us@mfa.gov.ua

Графік роботи:

  • Понеділок – п’ятниця 09:00-18:00

FindHello — зручний пошук соціальних послуг, лікарень, уроків англійської мови, юридичних послуг у США.

Respond — мережа кризових перекладачів. Respond перекладе будь-який документ, необхідний або корисний для процесу пошуку притулку, в лікарнях, або в інших кризових ситуаціях. Щоб отримати допомогу, заповніть форму.

Список ресурсів для українців — це список організацій, які допомагають українцям адаптуватися до життя у США.

Американська асоціація імміграційних юристів — довідник імміграційних юристів.