Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Чехія продовжила тимчасовий захист для українців до 2025 року

Чехія продовжила тимчасовий захист для українців до 2025 року

Чехія з березня 2022 року надала тимчасовий захист приблизно півмільйону біженців з України. Станом на червень 2023 року візи для захисту отримали понад 344 тисячі українців, серед них переважають жінки та діти.

Українці в Чехії матимуть змогу продовжити тимчасовий захист до кінця березня 2025 року. Таке рішення схвалене чеським парламентом 1 грудня.

Тимчасовий захист дає українським біженцям доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці.

Водночас українці з тимчасовим захистом відтепер можуть проживати в безоплатному терміновому житлі максимум 150 днів. Виняток становлять так звані «вразливі категорії», наприклад, особи з інвалідністю, які можуть використовувати таке житло без обмежень. Але схвалена поправка скорочує цей період із вересня 2024 року максимум до 90 днів без винятків.

До 15 березня 2024 р. необхідно записатися на візит до відділення МВС для отримання візової наклейки, яка підтверджує тимчасовий захист.

Поправка принесла зміни й у питання освіти. Вона скасовує можливість оголошувати особливу, окрему дату зарахування до дитячого садка чи початкової школи для українських дітей та учнів, а також можливість створювати для них спеціальні класи чи відділення. Школи зможуть коригувати зміст навчання лише для українських дітей, учнів та студентів із тимчасовим захистом менше одного року.

Крім того, у Чехії готуються збільшити виплати українським біженцям. Із січня 2024 року витрати на житло для біженців можуть збільшити. З липня 2023 року змінилися умови виплат українцям – до грошової допомоги стали включати кошти на проживання та житло. Отримати їх можуть тільки сім’ї з доходом нижче прожиткового мінімуму та обов’язковими витратами на житло. Розмір нових виплат наразі знаходиться на етапі обговорення.

Зараз допомога на житло складає 2 400 чеських крон (3 926 грн) на людину на місяць, у зареєстрованих у спеціальному реєстрі квартирах – 3 000 крон (4 907 грн) на людину.

Сім’я з 5 і більше осіб максимум може отримати 15 000крон (24 540 грн). До цього додається прожитковий мінімум. Тоді грошова допомога від держави розраховується як різниця між отриманою сумою та доходом біженців. За розрахунками уряду, домогосподарство матері з двома старшими дітьми та чистим доходом 17 000 крон (27 800 грн) у зареєстрованій квартирі має отримувати допомогу в розмірі 2 110 крон (3 436 гривень).

Тим часом у недержавних організаціях зазначили, що жінкам з дітьми може не вистачати грошей на оплату квартири, їжі, шкільного приладдя. Вони застерігали від ризиків нелегальної праці та росту заборгованостей. Щоб вирішити проблему із боргами, уряд надає екстрену грошову допомогу. Проте раніше її могли отримувати тільки ті особи, які мали право на гуманітарну допомогу.

Позначки: