Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Ваші дїі, якщо Вам відмовили в пільговому проїзді?

Ваші дїі, якщо Вам відмовили в пільговому проїзді?

Рубрика: Запитуєте – відповідаємо.

Як необхідно діяти, коли особі з інвалідністю або пенсіонеру відмовили в пільговому проїздів пасажирському міському транспорті?

Низкою нормативно правових актів для осіб з інвалідністю та пенсіонерів за віком передбачені пільги під час користування транспортом.

Так, статтею 38-1 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» передбачено, що особи з інвалідністю I та II групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі).

Водночас постанова Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 р. № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» передбачає безплатний проїзд для пенсіонерів за віком у міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах.

Зверніть увагу, що, на відміну від осіб з інвалідністю, для пенсіонерів безплатний проїзд у метрополітені не передбачений.

Якими документами підтверджується право на безплатний проїзд?

Право на безплатний проїзд надається за наявності посвідчення встановленого зразка чи довідки, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який зареєстрований у зазначеній системі і видається на безоплатній основі.

У разі відмови в безкоштовному проїзді потрібно дотримуватися такого алгоритму дій:

  1. За можливості дізнатися державний номер транспортного засобу.
  2. Письмово або за телефоном повідомити про факт відмови в безкоштовному перевезенні відповідне управління транспорту.
  3. Скласти та подати заяву до регіонального управління Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека).

У заяві слід вказати:

  • прізвище, ім’я, по батькові заявника
  • контактний номер телефону заявника
  • підстави для безкоштовного проїзду (особа з інвалідністю або пенсіонер за віком)
  • обставини події, вказавши номер маршруту, зазначивши час, назву зупинки або орієнтовне місце, де було відмовлено в безкоштовному проїзді.

Яка відповідальність за безпідставну відмову в безкоштовному проїзді?

У частині сьомій статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 850 гривень.

Пам’ятайте, що саме від вашої рішучості боротися за свої права залежить їх реалізація.

********

Консультативно-правова допомога постраждалим від війни, зокрема особам з інвалідністю надається в рамках реалізації проєкту «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги населенню, постраждалому від війни в Україні», який реалізує ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

D:\РАБОТА\проекти 2023\проект ПІН 2023\пости допомога\Re_ лого проєкт ПІН\NAIU-EU-Access_Frame.png