Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Немає вищої святині ніж чисте сяйво доброти! Діємо! Підтримуємо! Допомагаємо!

Немає вищої святині ніж чисте сяйво доброти! Діємо! Підтримуємо! Допомагаємо!

Оперативна та вчасно надана підтримка та допомога людям, які постраждали у зв’язку із воєнними діями в Україні, втратили домівки, зв’язок із рідними, або евакуювалися з зони бойових дій – дуже необхідна та важлива. Багато таких людей опинилося в більш складних життєвих обставинах ніж інші. Сьогодні вони є у кожному регіоні України та не в змозі самостійно подолати ті виклики, які підготувало для них життя. Саме такі люди (особи з інвалідністю, сім’ї, в яких є діти з інвалідністю, люди поважного віку з числа внутрішньо переміщених осіб тощо) сьогодні потребують найбільшої уваги. Найуразливіші серед найуразливіших!

Влітку цього року ГС ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) долучилась до Консорціуму ACCESS та реалізації Проєкту ДОСТУП: «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги населенню, постраждалому від війни в Україні» (далі – проєкт).

Звісно ж, заплановані проєктом активності не можуть охопити потреби всього населення громад у різних регіонах України. Тому ми намагалися надавати можливу гуманітарну допомогу (матеріальну, гігієнічні набори під потребу тощо) самим вразливим категоріям населення,  постраждалого від військового конфлікту.

В рамках реалізації проєкту в 7 областях України (Київській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській) працюють територіальні представники НАІУ – соціальні менеджери, які зосередили свою роботу на двох-трьох громадах та розпочинали її із налагодження контактів і співпраці із представниками місцевих органів влади та вивчення потреб у цих громадах.

Цей шлях допоміг нам зрозуміти, яка величезна потреба є в громаді, які проблеми не вдається вирішити за рахунок публічних коштів, які питання є найбільш актуальним та болючими на даний час, яка кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зареєстровано в кожній громаді. Як наслідок – виявити прогалини в українському законодавстві.

«При оцінці потреб громади ми виявили, що в більшості випадків державними органами влади не ведеться оперативний облік осіб з інвалідністю та їх потреб, – говорить керівник проєкту Юрій Васильченко. – А в деяких громадах через військові дії взагалі відсутня актуальна інформація щодо кількості осіб з інвалідністю. Механізм державної допомоги запускається лише у випадках, коли людина з інвалідністю сама звертається за допомогою до відповідного державного органу. Але крім того, що процес державної допомоги дещо забюрократизований, також існують бар’єри у доступі до інформації, архітектурні, транспорту, послуг тощо. Тому, багато осіб з інвалідністю не знають про свої права та не звертаються за допомогою».

Але, не зважаючи на це, є позитив – органи місцевої влади охоче йшли на контакт та допомагали скоординувати соціальних менеджерів, а також осіб з інвалідністю, в тому числі ВПО, для надання ним інформації щодо можливості отримання допомоги, організації подання відповідних пакетів документів.

За результатами аналізу отриманої інформації командою проєкту було проведено відповідні активності та на сьогоднішній день в рамках його реалізації:

  • 110 людей забезпечено гігієнічними наборами, наповнення яких вони обирали самостійно. В залежності від потреб, надавалися індивідуальні або універсальні набори. Ми в свою чергу потурбувалися, щоб у індивідуальних наборах особи з інвалідністю отримали саме ті засоби гігієни, які вони використовують та яких потребують (памперси і пелюшки індивідуальних розмірів та інші медичні вироби). Універсальні гігієнічні набори отримали люди з інвалідністю внаслідок інших порушень, зокрема інтелектуальних, зору, слуху, мовлення.

НАІУ ретельно обирала постачальників для замовлення товарів щоб наповнити гігієнічні набори необхідним змістом і це потребувало більше часу. Але на сьогоднішній день питання вирішено та логістика є налагодженою. Люди вдячні за таку допомогу.

Відгуки учасників. Невеличке село Херсонській області, в якому мешкала Ліна, жінка з інвалідністю на кріслі колісному, з першого місяця війни опинилося у ізоляції – хліб і продукти в магазинах закінчилися, ліки дістати не було можливості, запасів у домівках було мало. Виживали як могли. Потім було 9 місяців окупації. Зараз сім’я переїхала в більш безпечне місце  та вдячна за будь яку допомогу.

«Дякую, що допомагаєте пережити цей складний етап. Людина не може навіть уявити, скільки вона зможе витримати. Моє життя – це майже завжди якісь випробування і подолання, але я вірю, що все що зараз коїться, ми обов’язково подолаємо!» – говорить Ліна. А ми приєднуємося до її віри та впевненості.

  • 31 людина з інвалідністю або функціональними порушеннями отримала допоміжні засоби реабілітації (асистивні технології), які призначені для того, щоб підтримувати на поточному рівні або підвищити функціональні можливості й автономність людей. Це також дуже індивідуальні речі. Незважаючи на складний процес у їх підборі, ми шукаємо шляхи якісної допомоги. Наприклад, за підтримки НАІУ, перед наданням слухових апаратів висококласними фахівцями «Фабрики слуху» було проведено повноцінне обстеження людей з порушеннями слуху, зроблені медичні висновки, надані відповідні рекомендації, та вже після зазначеного відбулася закупка слухових апаратів та їх індивідуальне налаштування для якісного використання.

Відгуки учасників. П’ятеро людей поважного віку, які втратили особисте житло внаслідок збройного конфлікту, мешканці Модульного містечка для ВПО у місті Бровари (Київська область) отримали слухові апарати, завдяки яким вони зможуть хоча б частково відновити слух. Усі вони трохи нагадують дітей – довірливі та безпосередні! Але потребуючі трохи уваги і доброти!

“Дуже дякую! Навіть не очікувала такого. Про мене американці планують знімати кіно. Потім зможу його не тільки дивитися, а й краще чути!” – жваво радіє Галина Петрівна, яка переїхала теж із Бахмута.

“Дякуємо вам від усієї душі! Ми відчуваємо себе людьми! Потрібними та наповненими новими почуттями та відчуттями, давно забутими ” – говорить із сльозами на очах Володимир з під Бахмута, якій втратив не тільки житло, а й дружину.

  • 132 особи отримали грошову допомогу. Отримуючи ці кошти, у людей з’явилася можливість для закриття проблемних питань з різних сфер свого життя, зокрема, медичне обстеження, закупівля побутових речей та медикаментів тощо. Запит на грошову допомогу виявився найбільшим. Всі отримувачі дуже вдячні за отриману можливість відчути себе більш впевненими хоча б на деякий час та закрити нагальні потреби у їжі, ліках, одягу до зимового періоду.

Відгуки учасників. Звернувшись до НАІУ та отримавши фінансову допомогу Ірина, жінка з інвалідністю із хворим сином з Попасної (Луганської області), міста якого більше не існує, не стримує приємних емоцій від отриманої допомоги:

«Я вдячна, що є такі організації, які підтримують нас. Маючи інвалідність, залишившись сам на сам з такими випробуваннями, дуже важко самостійно відновлюватися. Кошти, які я отримала дозволили мені задовольнити нагальні потреби, придбати деякі медичні препарати, пройти обстеження, провести діагностування сину».

«Я відчув на собі підтримку НАІУ, яка не залишила мене та мою родину на самоті з бідою, – говорить Богдан, якій потрапив під ракетний обстріл та отримав уламкове поранення – Хотів би подякувати за турботу, захист та відстоювання прав людей з інвалідністю».

Богдан, крім того, що отримав поранення – є людиною з інвалідністю II групи по зору. Закінчив медичне училище у Харкові, працював масажистом в Сумській обласні лікарні. Одружений, та має сина 5-ти років. Як потім сказали лікарі: «він народився в сорочці, бо уламок пройшов та застряг поруч з життєво важливими органами». Бажаємо Богдану швидшого одужання.

Керівником проєкта здійснено спільний візит із представниками БФ «Людина в біді» у м. Дніпро, де було відвідано прихисток та центр надання допомоги особам з інвалідністю. Керівник проекту та представники PIN змогли поспілкуватися з отримувачами гігієнічних наборів. Саме такі візити дають змогу реалізовувати подальші проєкти у громадах більш ефективно та раціонально, вирішувати проблемні питання, враховуючи всі складнощі та виклики.

Через портал https://dopomoha-info.org.ua/ протягом реалізації проєкту висвітлювалась інформація правового характеру для людей з інвалідністю та людей старшого віку, а також надавались індивідуальні консультації на звернення.

Звертаємо увагу, що надання консультацій людям з інвалідністю здійснюється на всій території України. Наші юристи працюють індивідуально з кожним випадком. Звертайтеся за посиланням, ми будемо раді вам допомогти.

Важливо зазначити, що до команди з реалізації проєкту залучені особи з інвалідністю та люди поважного віку. Із семи регіональних менеджерів троє тотально-незрячі люди, один менеджер пересувається на кріслі колісному. Цей факт вимагав від учасників команди проєкту більших життєвих сил та ресурсів. Однак залучення осіб з інвалідністю до роботи в проєкті ми вважаємо нашим досягненням. Це також інші історії успіху!

Проєкт триває. Отримуємо багато позитивних відгуків. До його закінчення залишилося зовсім небагато часу. Реалізація проєкту багато чому навчає всіх нас! Стикаючись із складнощами ми намагаємося їх вирішувати та враховувати у подальшій роботі із територіальними громадами в різних регіонах України! Впевнені, що люди, постраждалі від конфлікту та потребуючи вкрай необхідної допомоги, завдяки поєднанню спільних зусиль Консорціуму ACCESS, і надалі вчасно її отримують.

Окрему подяку висловлюємо нашим партнерам по Консорціуму, зокрема БФ «Людина в біді» (People in Need), БФ «Право на захист», представникам органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування територіальних громад із проєктних регіонів України, без підтримки яких реалізація проєкту була б неможлива.

Успіхів, натхнення та наснаги усім учасникам Проєкту!

Ця публікація розміщена в рамках реалізації проєкту «Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги постраждалому від конфлікту населенню в Україні», який реалізує ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

D:\РАБОТА\проекти 2023\проект ПІН 2023\пости допомога\Re_ лого проєкт ПІН\NAIU-EU-Access_Frame.png