Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Державна виплата особам, які не мають права на пенсію

Державна виплата особам, які не мають права на пенсію

Особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю, мають право на отримання державної соціальної допомоги згідно Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю” ст.4, Постанова КМУ від 2 квітня 2005 р. № 261 “Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд”.

Про державну виплату

Право на призначення державної соціальної допомоги має особа яка досягла віку 65 років та не має права на пенсію відповідно до чинного законодавства або визнана особою з інвалідністю в установленому порядку. До досягнення зазначеного віку до осіб, які не мають права на пенсію, належать жінки 1960 року народження не одержує пенсію або соціальні виплати, або є малозабезпеченою особою (крім осіб з інвалідністю I групи та дітей померлого годувальника), або особи з інвалідністю І групи, якщо вони не одержують пенсію, або діти померлого годувальника, який на день смерті не мав страхового стажу, необхідного для призначення пенсії для особи з інвалідністю ІІІ групи.

Для отримання допомоги необхідно подати:

  1. заява;
  2. декларація продоходи та майновий стан;
  3. паспорт і код;
  4. довідка з пенсійного про неотримання пенсії;
  5. копія рішення суду про визнання особи недієздатною (для недієздатної особи);
  6. копія рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи, якій призначено опікуна).

Дітям померлого годувальника додатково подаються:

  1. копія свідоцтва про народження або паспорта громадянина України особи(з предʼявленням оригіналу);
  2. копії документів, що засвідчують родинні відносини члена сім’ї з померлим годувальником;
  3. копія свідоцтва про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення померлим з пред’явленням оригіналу;
  4. довідка загальноосвітнього навчального закладу, що дитина навчається за денною формою навчання (у разі потреби).

Додатково

Для визначення розміру соціальної допомоги застосовується прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (або рівень забезпечення прожиткового мінімуму – у випадках, встановлених законом), встановлений на дату звернення за допомогою законом на відповідний рік. За детальною інформацією ви можете звернутися в Контакт-центр вашої області.

*******

Створення цього матеріалу стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я», який реалізується у рамках угоди про співпрацю № 7200AA18CA00032, що фінансується від 28 вересня 2018 року, і реалізується JSI Research & Training Institute Inc та Momentum Wheels for Humanity.   Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (НАІУ) і не обов’язково відображає точку зору USAID чи уряду США. НАІУ є субпартнером Momentum Wheels for Humanity.