Перейти до вмісту
Головна Сторінка » Новини » Особливості повернення в Україну з Польщі та повторного в’їзду до цієї країни

Особливості повернення в Україну з Польщі та повторного в’їзду до цієї країни

Повернення в Україну

У Польщі діє програма допомоги в добровільному поверненні та реінтеграції, призначена для мігрантів, які хотіли б повернутися до своєї країни, але не в змозі самостійно організувати зворотню подорож.

Програмою можуть скористатися:

  • іноземці без легально оформленого перебування в Польщі
  • особи, які подавали заяву про надання статусу біженця та отримали негативне рішення або відкликали свою заяву

Особи, зацікавлені в отриманні допомоги в добровільному поверненні, можуть отримати детальну інформацію:

Заяву про надання допомоги в добровільному поверненні можна подати в електронній формі на сайті http://avr.iom.pl/

Повторний в’їзд з України до Польщі

Згідно з позицією польського МВС кожному громадянину України має бути дозволено в’їзд на територію Польщі, навіть якщо він вкотре приїхав до Польщі після 24 лютого 2022 р., за умови, якщо в’їзд відбувається з території України та пов’язаний зі збройним конфліктом на території України, незалежно від наявних в іноземця документів. Отже, якщо на українця поширюються умови тимчасового захисту, він повинен бути впущений на територію Польщі.

1.  За наявності в громадянина України біометричного паспорта та за одночасної відсутності електронного документа diia.pl можна повторно перетнути кордон на підставі закордонного паспорта за умови, що ця особа ще не користувалася візою або безвізовим періодом перебування в Шенгенській зоні протягом 90 днів кожні 180 днів.

2.  За наявності в громадянина України електронного документу diia.pl та дійсного паспорта на підставі електронної посвідки на проживання з дійсним проїзним документом (паспортом) можна вільно перетинати кордон до 24 серпня 2023 року.

3.  У випадках, які не підпадають під два вищеописані (наприклад, громадянин України має звичайний паспорт і не має права на електронний документ diia.pl) на практиці з перетином кордону виникають проблеми.

За таких умов найбезпечнішим варіантом для перетину кордону є звернення за дозволом на в’їзд до начальника прикордонної служби з гуманітарних причин, який надається без будь-якої спеціальної процедури, а умови його надання визначені підпунктом «с» абзацу п’ятого статті 6 Шенгенського кодексу про кордони. Важливо пам’ятати, що відповідний дозвіл як може бути надано, так і є ризик відмови в його наданні.

Матеріал створений за підтримки EnableMeUkraine